Pelkäätkö pudonneesi teknologiakelkasta?

Etkö ole vielä avannut itsellesi Facebook-profiilia? Nolottaako sinua myöntää se kavereillesi? Etkö tiedä, mikä on sosiaalinen media? Sosialistinen neuvostotasavalta vain sattuu olemaan tutumpi käsite?

Nokialainen 3310Vaikka olen internet-teknologian kanssa päivittäin tekemisissä, minullakin on pimeitä kohtia. Häpeillen myönnän, että minulla on niin vanha kännykkä, etten voi vastaanottaa minkäänlaisia multimediaviestejä, saati lähettää niitä. Katu-uskottavuuteni valuu viemäriverkostoon, kun vaimon soittaessa kännykkäni laulaa Henry Mancinin kuuluisaa elokuvasävelmää monotonisella äänellä. Toista käytössäni olevaa soittoääntä en erota kassakoneiden piippauksesta.

Tästä huolimatta luulen, ettei meillä ole mitään hätää niin kauan kuin emme asetu vastahankaan pelkän periaatteen vuoksi. Ei sillä, etteikö perusteltu periaate olisi hyvä asia, mutta usein vastustuksemme perustuu ennakkoluuloihin ja pelkoihin. Pelot ovat vakavasti otettava asia, mutta  joskus niiden kohtaaminen voi avartaa. Mitään kehitystä ei pääse tapahtumaan, ellemme uskalla aika ajoin astua mukavuusalueemme ulkopuolelle. Siksi minäkin taidan selata vähän internettiä ja kysyä Facebook-kavereiltani, millaiseen puhelimeen minun kannattaisi vaihtaa nokialainen 3310.

Jos silti epäilet, onko jostain uudesta tekniikasta mitään hyötyä, välttele sitä niin kauan kuin pystyt olemaan ilman. Sen jälkeen, kun alat ymmärtämään sen välttämättömyyden, motivaatiosi on kohonnut sille tasolle, ettei uuden oppiminen ole enää ylitsepääsemätön este.

New Orleansilainen asianajaja Ernest Svenson kuvailee asiaa näin:

”Joskus teknologia on kuin roskaposti, joka yrittää tunkeutua ihmisten elämään. Silloin ne, jotka eivät heti ota uutta teknologiaa käyttöönsä, tuntevat jäävänsä ulkopuolisiksi. Tutkin enimmäkseen sitä, miten teknologia vaikuttaa ihmisiin. Se aiheuttaa usein paljon stressiä, vaikka sen tarkoituksena olisi päinvastoin helpottaa ihmisten elämää. Se ei onnistu, jos ihmiseltä puuttuu tarvittavia taitoja.” (Robert Scoble & Shel Israel, 2008. Blogit ja bisnes – Yritys 2.0. Helsinki: Basam books Oy.)

Suosittelen kohtaamaan pelot ja ennakkoluulot. Sen jälkeen, kun olet tutustunut johonkin asiaan, pystyt helpommin tekemään päätöksen siitä, onko siitä sinulle hyötyä. Ja kavereilta kannattaa kysyä.

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

Yksi vastaus aiheeseen “Pelkäätkö pudonneesi teknologiakelkasta?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *