Kategoriat
Facebook Sosiaalinen media

Digitaalinen jalanjälki: MI6:n johtaja käyttää Speedoja

Britannian tiedustelupalvelun johtajan Sir John Sawersin yksityistietoja on vuotanut julkisuuteen* Facebookin kautta. Vuodon aiheutti Sawersin vaimo, joka laittoin perheen lomakuvia ja muita tietoja profiiliinsa ilman yksityisyyssuojauksia. Viranomaiset ”poistivat” tiedot netistä ja ulkoministeri uskoi, ettei kukaan voisi hyötyä siitä tiedosta, että Sawers käyttää Speedo-merkkisiä uimahousuja. Todellisuudessa tietojen joukossa oli mm. pariskunnan ystävyyssuhteet diplomaattien kanssa, perheen aikuisten lasten olinpaikat ja Lontoon kodin sijainti.

Tiedot vuosivat ennen kuin Sawers aloitti tehtävässään.

Näin käytät Facebookia turvallisesti**

  1. Tarkista yksityisyysasetuksesi nyt ja mielellään aina ohjelmistopäivitysten jälkeen.
  2. Jaa itsestäsi vain sellaisia asioita, jotka voisit kertoa kenelle tahansa vastaantulijalle (huom! myös valokuvat).
  3. Ole erityisen tarkka siitä, mitä tietoja jaat muista ihmisistä, perheestäsi ja työkavereistasi (mm. tilapäivitykset, muistiinpanot, kuvat).
  4. Ota huomioon, että jonkun ystäväsi yksityisyysasetukset eivät välttämättä ole kunnossa tai hänen käsityksensä intiimeistä asioista saattaa olla erilainen kuin sinulla.

Sawersien tapauksesta kirjoittaneen Tanja Aitamurron mukaan Facebook pyrkii julkisemmaksi kanavaksi Twitterin tapaan. Viimeisimmässä uudistuksessa onkin useita oletusasetuksia, jotka tekevät profiilista julkisemman, ellei käyttäjä itse muokkaa asetuksia.

Ei kannatta ryhtyä ylivarovaiseksi sosiaalisen median käytössä. Suurin osa meistä ei ole siinä mielessä vaaravyöhykkeellä, että kukaan hyötyisi  yksityisasioistamme kovinkaan paljon. Eniten tietojamme varmaan käytetään markkinointiin. Siihen soveltuvia tietojamme jaamme enemmän kaikenlaisilla etukorteillamme kuin sosiaalisen median käytöllämme. Ja toisaalta, häiriköinnin kohteeksi voi joutua ilman internettiäkin.

P.S. Blogini tarkoitus on kerätä lukijoita. Nyt blogiani seuraa myös Britannian tiedustelupalvelu.

* Tässä tapauksessa suurempi huoli taitaa olla yksityisyyteen, eli muihin vakoiluorganisaatioihin, vuotaneista tiedoista.
** Sama koskee myös muuta sosiaalisen median käyttöä.

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *