Kansanedustaja Päivi Räsänen sai mielipiteilleen sellaisen näkyvyyden, jollaisesta suurin osa sisältömarkkinoitsijoista voi vain haaveilla. Räsänen vieraili Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa, jonka aiheena oli homoseksuaalisuus. Televisio-ohjelma ja erityisesti Räsäsen kannanotot saivat aikaan suorastaan käsittämättömän laajan median huomion ja valtavan keskustelutulvan internetissä – blogeissa ja muussa sosiaalisessa mediassa.
Miksi Räsäsen viesti meni perille?
Sisältömarkkinoinnin kannalta tapauksessa on muutama merkittävä opetus.
Kerro jotain sellaista, jolla on todella merkitystä
Kun sanottavasi on sellaista, jolla on todellista merkitystä, saat ihmiset myös reagoimaan. Pelkällä liirum-laarumilla tuskin saat ketään kiinnostumaan asiastasi.
Älä yritäkään miellyttää kaikkia
Harvoin viesti, joka koskettaa, miellyttää kaikkia. Aina riittää niitä, jotka eivät ole kanssasi samaa mieltä tai eivät muuten vain osta sinulta mitään.
Veikkaan, että tämän tapauksen jälkeen Räsästä eivät äänestä ne, jotka eivät muutenkaan häntä äänestäisi. Ehkä löytyy kuitenkin niitä, jotka äänestävät häntä, koska muijalla on munaa olla jotain mieltä.
Toista viestiäsi – jossain vaiheessa se menee tajuntaan
Viestiä on toistettava niin kauan, että se löytää perille. Harva meistä pääsee julistamaan suoraan TV-lähetykseen, mutta usealle meistä riittää pienempikin huomio. Huomiota me kuitenkin tarvitsemme (vrt. Jari Sarasvuon Huomiotalous).
Räsänen on varmasti kertonut mielipiteitään homoseksuaalisuudesta ennenkin. Nyt oli syystä tai toisesta otollinen aika saada ihmiset kuuntelemaan.
Jankuttamisen puolesta kirjoitin viime kuussa Arkkipiispanvaalin opetuksiin liittyvässä tekstissäni Miten saan markkinointiviestini perille?
Laitetaan jäitä pipoon ja todetaan, ettei sisällön tarvitse olla tarkoituksellisen provokatiivista kiinnostaakseen kohderyhmää. Riittää, kun se on mielenkiintoista ja merkityksellistä. Ja, että se osuu maaliinsa silloin, kun asiakas sitä haluaa.
Siinä mielessä huono markkinointiesimerkki että veikkaan ettei Päivin sanoma ja tyyli tuo lisää fyrkkaa. Nythän on kirkko menettänyt jo n. 7,5 milj. euroa vuotuisina kirkollisveroina (laskennallisesti).
Kiitos mielipiteestäsi halo e!
Minusta esimerkin heikko kohta ei ole kirkko, koska se ei oikeastaan liity asiaan. Räsänen edustaa kirkkoa yhtä paljon kuin minä S-ryhmää, vaikka olen sen jäsen.
Räsänen edustaa siinä mielessä itseään, että hän on kansaedustaja ja käsittääkseni ehdolla myös ensi vuoden vaaleissa. Joten Räsäsen fyrkka on äänet.
Esimerkin heikko kohta tulee esille vasta huhtikuun 2011 eduskuntavaalien jälkeen, kun selviää, tuleeko Räsänen valituksi.
Hyvä postaus. Ajankohtaisuutta ei minusta silti pidä hyödyntää vain hyödyntämisen vuoksi. Ellei ajankohtainen asia kuulu omaan osaamisalueeseen tai yrittäjällä liipaise millään tavoin ydintehtäviä, parempi pysyä erosssa. Esimerkiksi tämä Räsäsesimerkki sopii sinun blogiisi hyvin tai ainakin löysit siihen omaan liiketoimintaasi hienosti sopivan näkökulman. Sen sijaan kumpaankaan omaan blogiini en saisi koko ns. homokeskustelua liippaavia asioita luontevasti istumaan,ehkä jotenkin väljästi työpaikkakiusaamiseen tms. työpaikan ilmapiirikysymyksiin sitoen, mutta siinäkin olisi jo sellainen vääntämisen maku, että kaikki arvaisivat minun tavoittelevan vain huomiota blogilleni.
Ajattelen yleensäkin, että parempi 5 aidosti kiinnostunutta lukijaa kuin 50 sensaatioita etsivää, jotka seuraavalla viikolla ryntäävät vain seuraavan sensaation kimppuun. Ehkä tämä ajattelu kantaa huomiotaloudessakin ainakin jos sallii asioille riittävän pitkän aikavälin 🙂
Kiitos viestistäsi ja kehusta Outi!
Viittaat ajankohtaisuudella Facebook-sivullani julkaisemaani sisältömarkkinointivinkkiin.
Olen samaa mieltä kanssasi ajankohtaisuuden tai sensaation tavoittelusta. Aina on syytä pohtia sitä, tukeeko tekemiseni laajempaa strategiaa. Itse asiassa vinkissäkin viittaan juuri tähän:
”Tartu blogissasi aika ajoin ajankohtaisiin teemoihin, jotka ovat linjassa viestisi kanssa.”
Ajankohtaisuus ei välttämättä ole muuta kuin joulukoristeiden myyntiä joulun alla tai oman toimialan uutisen julkaiseminen ensimmäisten joukossa.
Huomiota me kaikki kuitenkin tarvitsemme. Eikö tärkeä osa markkinointia juuri ole huomion herättäminen ja positiivinen huomio on aitoa kiinnostusta yritystä tai palveluita kohtaan?
Hyvä ajankohtainen tarttumaote sisältömarkkinointiin, Janne.
Tosin nyt vain sisältö, toimintaympäristö ja ajoitus tekivät kummallisen kuperkeikan. Ajankohtainen kakkonenkaan ei varmaan ymmärrä, miksi juuri tämä teema alkoi elää omaa jälkielämää.
Kuulemme varmaan jälkikäteen monia analyysejä siitä mitä oikeastaan tapahtui. Varmaa on se että, jokin kulminaatiopiste tavoitettiin. Samaan aikaan kun Facebook-lakko osottautui pannukakuksi, tämä yhteisöllinen ilmiö hiipi puskista.
Casessa on enemmän kyse tunteesta ja hyväksynnästä kuin itse sisällöstä. Asetelmathan olivat tutut kuten argumentitkin. Se mitä tapahtui itse keskustelun jälkeen on pieni mysteeri, jonka seuraamukset avaavat uuden luvun yhteisöllisen median vaikuttavuudessa.
Kaivuri-Jukka oli hauska episodi. Homoilta oli esiripun avaus, joka voi johtaa hienoon itsetarkasteluun ja rakentavaan vuoropuheluun. Vihdoinkin keskustelu jonka jälkikeskustelu on tuonut vipinää kinttuihin.
Kiitos Vesa palautteestasi!
Kieltämättä, homokeskustelun suosiota ei kukaan voinut ennakoida. Siksi markkinointimielessä Räsäsen kohdalla ei ollut kyse ajoituksesta. Hän vain toisti sanomaansa ja ”onnekkaasti” kolahti.
Minä puolestani käytän hyväkseni ajoitusta, kun otan Räsäsen esimerkiksi kesken suurimman kuohunnan – ottamatta kantaa itse keskusteluun.
Mitään aikaisempaa postaustani ei ole jaettu niin paljon kuin tätä.
Kävijäpiikkejä on ollut ennenkin, mm. julkaisin esimmäisten joukossa uutiset ”Miksi Facebook-huijaus toimi?” ja ”Hyppönen pysäytti Facebook-madon puhelimella”.
Nyt näyttäisi siltä, että Räsänen tekee tulosta jo ennen vaaleja, kun KD saa uusia jäseniä. Mielenkiintoista.
”Kristillisdemokraatit kertovat vain hyötyneensä homokohusta” – http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/10/1208396