Kategoriat
Sosiaalinen media

Alaston mokailee sosiaalisessa netissä

Web 2.0 paljastaa
Sosiaalinen media ei ole alastomuutta, vaan avoimuutta.
YLE:n Ajankohtaisen kakkosen A2 Teema-illassa 29.3.2011 keskusteltiin netistä ja sosiaalisesta mediasta. Studiodepatti osoitti selkeästi, miksi sosiaalista mediaa on usein sanottu asenteeksi, eikä kanavaksi tai välineeksi. Sosiaalista nettiä käytetään tai pelätään. Sosiaalinen paine sen käyttämiseen on suuri, mutta nakuilun ja mokailun pelko ovat vielä suurempia.

Nakuna netissä

Niin A2:n kuin muissakin keskusteluissa tulee yleensä esiin se, etteivät ihmiset halua kertoa kaikkia asioitaan netissä. He eivät halua olla alasti.

Hetkinen.

Olenko minä alasti netissä tai paljastanko kaikki asiani Facebookissa? En todellakaan. Kerron mielipiteeni usein melko avoimesti monestakin asiasta, viime aikoina mm. ydinvoimasta, homokeskustelusta, kotihoidontuista. En tosin julkaise kuvia tekemästäni makaronilaatikosta tai mainitse julkisesti hiihtolenkeistäni. Ja vaikka tekisinkin niin, en ajattelisi olevani alasti. Se on selvästikin avoimuutta johon web 1.0 -aikana, eikä ennen sitä, ole totuttu.

Avoimuus on tietysti uhka niille, joilla on jotain salattavaa. Markkinoinnissa tämä tarkoittaa sitä, että avoimuudesta voidaan tehdä markkinointivaltti niin kauan kuin siitä tulee normaalitila.

Mokakammo

Toinen pelon aihe on mokaaminen. Mitä, jos munaan itseni ja siitä kiertää blogikirjoituksia ja YouTube-videoita maailman tappiin asti? Suomalainen sananlasku on hyvä vastaus tähän:

Tekevälle sattuu.

Suurin osa yrityksistä ei erotu mitenkään katukivetyksestä tai seinärappauksesta. Eipä kukaan kuule mokista, jos ei kyllä yrityksestäkään.

Elämä, yrittäminen ja markkinointi on riskinottoa

Mielipiteiden ilmaiseminen ja mokaaminen olisivat hirveitä asioita, jos ne olisivat ihmissukukunnalle luonnottomia piirteitä. Me kuitenkin teemme useita mokia elämässämme ja tehokkaimmat meistä mokaavat monta kertaa päivässä.

Luurangot, homot, rasistit, yrittäjät ja markkinointipäälliköt rohkeasti vain kaapista ulos. Kaikki asiat eivät koskaan tule muuttumaan, mutta on huomattavasti helpompaa toimia alastoman ja mokailevan kanssa kuin peitellyn ja täydellisen. Alaston ei ainakaan piilottele pommia palttoon liepeen alla ja mokailevan pommi saattaa jäädä suutariksi.

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *