Kategoriat
Bloggaaminen

Blogia pitää kommentoida!

y2.d131 | there is a war going on for your mind. resistance is victory. defeat is impossible.
Blogissa saa korottaa ääntään! (Kuva: Flickr.com / Bryan Rosengrant)

Blogissa ja muussa sosiaalisessa mediassa juuri kommentointi ja siitä seuraava keskustelu on jotain mullistavaa. Se ei ole uhka, vaan mahdollisuus. Anna asiakkaillesi mahdollisuus kertoa, jos olet heidän mielestään väärässä. Blogissasi ei siis ole koskaan väärää tietoa, koska virheet oikaistaan viimeistään kommenteissa. Silloin kaikki voittavat: sinä, asiakkaasi ja kaikki lukijasi.

Blogi on nettisivu, jossa julkaistut artikkelit, postaukset, ovat aikajärjestyksessä, uusin ensimmäisenä. Yhtä oleellista blogissa on se, että sitä voi kommentoida.

Palaute on mahdollisuus

Viime tiistaina Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotuspäällikkö Paula Heino kysyi kirjailija-toimittaja Roope Lipastilta ja minulta, eikö se ole raskasta, kun on jatkuvasti esillä omalla nimellä ja alttiina kritiikille?

Ainakin pikkujoulun merkeissä asiasta keskustellessamme Roope kertoi ottavansa palautteen aika lunkisti. Minä olen samoilla linjoilla. Itse asiassa juuri palautteet tekevät tämänkin blogin kirjoittamisen mahdolliseksi. Jotenkin naiivilla tavalla luotan siihen, että lukijat korjaavat, jos kirjoitan jostain, mitä en ole ymmärtänyt tai tekstini on muuten vain puutaheinää. Jos kommentoinnin mahdollisuutta ei olisi, tuntisin itseni paljon epävarmemmaksi.

Jostain syystä törmään tämän tästä ”blogeihin”, joita ei voi kommentoida. Erityisen paljon näitä tuntuisi olevan poliitikoilla. Syy saattaa olla jossain mielessä tekninen, mutta blogin perustaminen ja linkittäminen on nykyään niin helppoa, etten oikein jaksa uskoa siihen. Ehkä todellinen syy on sopimattomien kommenttien pelko.

Blogia saa sensuroida

Vaikka viimeksi juuri kirjoitin sananvapauden puolesta, olen ehdottomasti blogisensuroinnin kannalla. Itse asiassa se ei ole sananvapauden rajoittamista, jos en julkaise kaikkia blogiini lähetettyjä kommentteja. Sananvapaus on sitä, että jokaisella on oikeus perustaa oma blogi ja kirjoittaa mielipiteitään omalla nimellään muita lakeja rikkomatta.

Kommentteja ei kuitenkaan kannata sensuroida sen perusteella, että joku on eri mieltä kanssasi. Erimielisyyshän on mahdollisuus perustella oma kannanottosi tarkemmin tai korjata käsityksiäsi.

Kannattaa jättää julkaisematta kommentit, jotka ovat selvää roskapostia tai muuten sopimattomia, jopa laittomia. Blogisti on kuitenkin vastuussa siitä, mitä blogissa kirjoitetaan – jollei lain edessä, niin ainakin lukijoilleen.

Blogin vahvuus on kommentointi. Palaute on mahdollisuus ja kritiikki elintärkeää. Suo tämä mahdollisuus itsellesi ja lukijoillesi.

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

8 vastausta aiheeseen “Blogia pitää kommentoida!”

Itse kaipaisin blogiini / blogeihin ylipäänsä enemmän kommentteja ja kysymyksiä ihan ”normaaleilta” netin käyttäjiltä. Samoin myös muille foorumeille.

Jannen kanssa keskustelimmekin jo blogien kommentoinnista ja kommenttien linkeistä. Esimerkiksi suosituin blogialusta WordPress sisältää sisäänrakennetun ominaisuuden, joka lisää nofollow-määritteen linkkiin, joka on kommentoijan nimimerkissä mikäli kommentoija on siihen verkkosivustonsa tai bloginsa osoitteen lyönyt. Kyseinen määritehän tarkoittaa käytännössä sitä, että linkki ei luovuta linkitettävälle sivustolle hakukoneoptimointia hyödyttävää ns. linkkimehua.

Alunperin tämä ominaisuus on rakennettu juuri siksi, että blogi ei houkuttelisi spämmääjiä. Nykyään spämmit eli roskapostit voi estää vaikka Geo Captcha nimisellä lisäosalla. Ainakaan omaan blogiini ei ole tullut roskapostia kyseisen lisäosan käyttöönoton jälkeen.

Lukija, joka jättää blogiin kommentin rikastuttaa blogin sisältöä ja tekee siitä siten myös kiinnostavamman. Luotan siihen että blogien ylläpitäjät osaavat kyllä sensuroida sellaiset kommentit jotka tekisivät blogin annista huonompaa. Tästä syystä asensin omaan blogiini NoFollow Free nimisen lisäosan, joka poistaa tuon nofollow määritteen kommentoijien linkeistä.

Kiitos Pasi, kun taas jaksoit kommentoida 🙂

Pasin kommentit ovat hyvä esimerkki siitä, miten kommentit tuovat lisäarvoa blogiin.

Hyvät kysymykset toisivat blogin parhaat puolet paremmin esiin. Liian usein blogeista tulee asiantuntijoiden temmellyskenttiä, joihin ”tavalliset” ihmiset eivät uskalla kirjoittaa mitään.

P.S. En ole vielä ehtinyt (= saanut aikaiseksi) asentaa NoFollow Free -lisäosaa blogiini, mutta teen sen lähiaikoina.

Onhan se tietysti mahdollista, että no-follow-tagi itse asiassa pakottaa kommenteista laadukkaampia. Jos linkin saisi mistä tahansa kommentista, niin miksi raapustaa mitään epätavallista. Laittaa vaan muutaman sanan peräjälkeen. Vastaavasti kun kommentoinnista ei saa linkkiä, kommentoijan on pakko kirjoittaa jotain arvokasta niin lukijoille kuin itse blogin pitäjällekin. Onhan hyvä kirjoitus myös kommentoijalle mahdollisuus ihan suoraan liikenteeseen omille sivuilleen.

Niihin blogeihin jotka eivät tarjoa edes no-follow-tagilla varustettua linkkiä, en viitsi kommentoida. Tämä on jo liian ylimielistä. Valitettavasti näitäkin blogeja pienessä Suomessa näkee.

Blogin pitäjälle kommentointi tuo selkeästi lisäarvoa, mutta kyllä kommentoijakin saa siitä hyötyä:
– hän oppii ajattelemaan.
– hän pääsee hieman mainostamaan itseään.
– hän vahvistaa sidettä blogaajan ja itsensä välillä.
– hän parantaa kirjoittamistaan.

Onhan näitä hyötyjä varmasti monia, mutta kyllä minä ainakin pyrin kommentoimaan aina kun vain ehdin. No-follow-tagilla ei ole minulle väliä.

Huh, mikä äidinkielen mestariteos pääsi sormistani… Eli vielä yksi vinkki kommentoijille: lukekaa kommenttinne kertaalleen läpi ennen kuin painatte sitä lähetä kommentti-nappulaa. Kommentti on arvokas murunen, jolla markkinoit omaa osaamistasi. Kirjoitusvirheet ja räpelletyt lauserakenteet eivät ole koskaan eduksi itsellesi.

Kiitos Aarne lisäarvosta 😉

Kiitos hyvistä näkökulmista linkkeihin ja kommentointiin.

Kuten listauksesi osoittaa, aloittelijan kannattaa aloittaa tutustumalla muiden blogeihin ja kommentoimalla niitä – eikä muita blogeja ja niiden kommentoitia kannata unohtaa jatkossakaan.

Blogi on oleellinen osa sosiaalista mediaa, joten vuorovaikutus ja yhteisöllisyys ovat sen ydintä.

Niin, blogikommentointi on yrityksen markkinointiviestintää siinä missä sähköpostiviestitkin.

Itselläni blogeissa on nofollow tagit, mutta olen suunnitellut niiden poistamista. Tämä pelkästään siitä syystä, vaikka tiedän useiden kommentoijien kommentoivan pelkästään linkkimehun toivossa, niin kaikki blogin lukijat eivät tiedä. Tällä tavoin saa keskustelua aikaiseksi helpommin.

Lisäksi turhat suoranaiset spämmit menee kumminkin sensuurin läpi

Kiitos kommentistasi Joni,

en usko, että linkkien tageilla on merkitystä kommenttien määrään tai edes laatuun. Keskusteluun vaikuttavat monet muut seikat paljon enemmän.

Sillä, että ylipäänsä saa jättää linkin on jonkin verran vaikutusta. Se kerää muita bloggaajia kommentoimaan, koska linkistä tulee kävijöitä omaan blogiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *