Kategoriat
Markkinointistrategia

Video on kitaraopettajalle välttämättömyys – muille mahdollisuus

Air Guitar
Esiintyville taiteilijoille video on itsestään selvä markkinointiväline. (Kuva: Flickr.com / Stan Wiechers)

 

Soitonopettajalle ainoa oikea sisältömarkkinoinnin formaatti on video. Musiikkialalla sujuvasta tekstistä on apua, mutta ilman videota musamaikka on kuin ilmakitaristi kuivalla maalla.

Soitonopetusta tarjoava yrittäjä pähkäili  markkinoinnin vaikeutta Yrittäjät24.fi-palstalla. Palvelun myyminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Kaukomaiden krääsä näyttäisi myyvän, mutta kotimainen tasokas palvelu ei jaksa kuluttajaa kiinnostaa. Ei auta lehtimainonta, esitteet, eikä sähköpostispämmi. Missä siis vika?

Soitonopettajalla on varmasti parannettavaa kaikessa muussa paitsi asenteessa. Hän on ymmärtänyt markkinoinnin välttämättömyyden ja haluaa ratkaista ongelmansa. Yrittäjäkolleegat auttavat parhaansa mukaan: kotisivuja voisi kehittää, palveluita paketoida ja markkinointia kohdentaa. Itse asiassa vinkeissä tuli rönsyilevästi esille koko markkinointi pienoiskoossa. Periaatteessa kaikki oli olemassa, mutta yksi puuttuu – ja sen mukana kaikki. Voiko musabisnestä olla ilman videota?

Teksi vs. video

Internetvideo on tulevaisuuden sisältömuoto. Videon tekeminen on jatkuvasti helpompaa ja sitä kautta edullisempaa. Tottakai laadukas video vaatii suuremman tuotannon kuin tekstin tekeminen, mutta tuotantoakin voi supistaa oikeilla välineillä.

Teksti tulee pitämään pintansa monestakin syystä, mutta ennen kaikkea siksi, että videot ovat yleensä liian pitkiä. Saman informaation usein saa nopeammin tekstistä noukkien, kun video on pakko katsoa alusta loppuun. Voisiko tämän heikkouden kääntää eduksi?

Videot suoraan internettiin

Kokeilin eilen asiakasprojektia varten Livestream.com-palvelua. Palveluun luodaan oma kanava, johon voi syöttää valmiita videoita tai tehdä livelähetystä. Live on se, mistä oikeastaan innostuin. En niinkään reaaliaikaisuuden vuoksi, vaan siksi, että suoraa lähetystä ei tarvitse jälkikäteen muokkailla, tallennella, eikä edes säilöä omalla kovalevyllä. Sen lisäksi livessä on sitä jotain – autenttisuutta.

Livestream ei ole ainoa palvelu, jossa voi tuottaa omaa videomateriaalia. Mobiilisti toimivia palveluja ovat muun muassa Bambuser.com ja Qik.com.

Musiikkiyrittäjän kannattaa kuvata videoita omasta ja muiden opettajien soitannoista. Soittotunneistakin voisi tehdä pieniä taltiointeja. Näin soittotaidosta haaveilevat saavat käsityksen opetuksen luonteesta ja tasosta.

Video viestii sellaista, mikä ei voi muulla tavoin internetissä välittyä. Videoille riittää katsojia, kunhan pidät videosi lyhyinä ja sisällöt antoisina.

P.S. Video voi myös olla vähäeleinen, jos se on täyttä asiaa. Ihastuin Petja Jäppisen paitapajatuksiin, jotka hän julkaisi Ystäväyrittäjä-isännyytensä johdosta.

Kirjoittanut Janne Ansaharju

Olen sisällöntuottaja ja old-school-bloggaaja, jolla on myös visuaalista silmää ja laaja kokemus sosiaalisen median eri kanavista. Minulla on vahva viestintä- ja markkinointiosaaminen, ja olen työskennellyt monien eri alojen yritysten ja järjestöjen kanssa.

4 vastausta aiheeseen “Video on kitaraopettajalle välttämättömyys – muille mahdollisuus”

Olisi kiinnostavaa nähdä jonkilainen testi aiheesta. Videoita liputtava tekisi oman kampanjan tietylle tuotteelle tai palvelulle, sekä normi tekstituottaja oman kampanjan. Sitten laitettaisiin aikaraja ja katsottaisiin kumpi tuottaa enemmän rahaa yritykselle.

Tietysti voisi ottaa kolmannen osapuolen, suoramyynnin tähän mukaan.

Olisin valmis ottamaan haasteen joko tekstin tuottajana, tai suoramyyntimiehenä.

Kiitos kommentistasi ja hienosta ideasta Joni!

Kampanja-sana sopii minusta kovin huonosti kuvaamaan pitkäjänteistä markkinointia, joten ”kampanjan” tulisi kestää useampia kuukausia – ehkä puoli vuotta. Kisassa kaikilla pitäisi olla myytävänä melko samanlainen tuote – kilpaileva, vastaava, mutta tuotenimeltään eri, ettei kaikki pelaa samaan pussiin, jolloin vertaileminen olisi mahdotonta.

Todellisuudessa markkinointiin kuuluvat kaikki mainitut. Ne eivät ole kilpailevia markkinointitapoja. Kaikilla tuotteilla olisi varmaan nettisivut ja/tai verkkokauppa. Miten tekeminen rajattaisiin? Esimerkiksi, mitä tekstintuottaja tekisi ja eikö suoramyynnissä saisi käyttää esitteitä tai muuta tekstiä sisältävää materiaalia?

Ja mitä videoiden julkaisemiseen tulee, olen asiakastöissäni käyttänyt videota siten, että litteroin (puran tekstiksi) sisällön videon oheen, jotta hakukoneillekin tulee purtavaa. Silti video antaa lisäarvoa, mm. non-verbaalisesti. Videossa voi myös olla tekstiä, joka tukee esitystä.

Niinhän se on, eri markkinointikeinot kohtaavat huippunsa eri aikoihin, suoramyynnissä se tulisi luultavasti nopeampaa kun internetmarkkinoinnissa.

Toisaalta tuo pitkäaikainen kilpailu vaatisi taas työaikaa niin paljon, että se olisi omista projekteista pois.

Ehkä tämä idea vaatii vielä hiomista sääntöihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *