Tehdään totaalinen stoppi tylsille seminaareille ja synkille yksinpuheluille. Vaikka luennoitsija kuinka pyytäisi kysymyksiä ja kommentteja, niitä ei vain heru. Eikö osallistujilla ole kysyttävää? Kyllä on, vaikka kuinka paljon. Formaatti vain ei tue vuorovaikutteisuutta, joten vaihdetaan suosiolla Pyöreään pöytään tai Kalamaljaan.
Osallistuin Turussa järjestettyy Eurooppalaisen Yrittäjyyden päivään (EDE). Olin alustajana Round table -keskustelussa, jossa aiheena oli Yrittäjä sosiaalisen median pyörteissä. Kirjoitan pyörteistä toisella kertaa. Nyt ihastelen pyöreää pöytää.
EDE-päivän pyöreä pöytä ei ollut pyöreä. Se oli muodoltaan kulmikas. Pyöreys ei myöskään kuvannut tilanteen ympäripyöreitä puheita – siitä pitivät huolen keskusteluun osallistujat tiukilla kysymyksillä ja asiallisilla kommenteilla. Pöydän muoto kuvaa tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä. Se oli keskustelujen vahvuus.
Olemme varmasti kaikki istuneet takamuksemme puuduksiin erilaisissa Saharaakin kuivemmissa seminaareissa. Pyöreässä pöydässä takapuolen puutumista ei ehdi pohtia. Konseptin kehittäjä taitaa olla kuningas Arthur, ja se EDE-päivässä toimi näin:
- Seminaariin osallistujat ilmoittautuivat etukäteen kolmeen 13:sta pöydästä.
- Keskustelijat viipyivät valitsemissaan pöydissä 30 minuuttia kussakin.
- Kellokallen merkistä siirryttiin uuteen pöytää, kunnes kolme kierrosta oli täynnä.
Tehokasta ja toimivaa, sanon minä. Eikä kukaan ehtinyt pitkästyä.
Pöydästä kalamaljaan
Suuremmalle porukalle sopiva sovellus olisi Kalamalja-keskustelu. Kalamaljan ”pyöreässä pöydässä” istuu viisi henkilöä kerrallaan. Muut osallistujat istuvat kalamaljan ympärillä ”yleisönä”. Yleisöä voi tilasta riippuen olla reilusti yli 100 henkeä.
Ennen keskustelun alkua kalamalja-paikoista täytetään neljä – yksi paikka jää siis tyhjäksi. Tyhjälle paikalle voi yleisön joukosta kuka tahansa tulla osallistumaan keskusteluun. Kun tyhjä paikka täytetään, jonkun kalamaljassa jo olleista täytyy jättää paikkansa ja siirtyä yleisöön. Keskustelu jatkuu taukoamatta, vaikka keskustelijat vaihtuvat koko käytettävissä olevan ajan.
Viimeisimmät kommentit