Radio Free Strawberry

Kyllä nettiin ääntä mahtuu. (Kuva: Flickr.com / Alan Levine)

Podcast on helppo tapa jakaa äänitiedostoja. Podcastit ovat Amerikassa erittäin suosittuja. Suomessa aktiivisia podcasteja on vain muutama. Podcastin tekeminen onnistuu kotikonstein.

Sisältömarkkinointi kulminoituu usein tekstiin. Tekstin julkaiseminen on helppoa ja monessa tapauksessa perusteltua. Kun suunnittelet sisältöstrategiaasi kannattaa pohtia myös muita vaihtoehtoja. Videota käsittelin kirjoituksessa, joka lähti soittomaikan tarpeista. Tekstin ja videon lisäksi on olemassa ääni. Äänitiedosto ei välttämättä ole ollenkaan huono formaatti sisältömarkkinoinnissa.

Ääni on ehkä tutuimmillaan ja paljaimmillaan radiossa. Internetradiot ovat toiminnaltaan samantyyppisiä kuin perinteiset FM-radiot. Niissä tehdään livelähetystä, mutta käytetään radioaaltojen sijaan internetstriimiä. Striimi ja striimaus tarkoittavat juuri reaaliaikaista lähetystä. Podcasting on ladattavien äänitiedostojen jakamista.

Äänitallenteet podcastiksi

”Internetradiota” voi helpoimmin pyörittää podcastiksi kutsutulla tekniikalla. Podcastissa nauhoitus tehdään offline-tilassa, eli äänittämiseen kelpaa, mikä tahansa digitaalisesti ääntä tallentava laite. Kaikissa tietokoneissa on käyttöjärjestelmän mukana tullut äänitysohjelma. Älypuhelimilla voi tallentaa ääntä. Ja tietysti digitaalinen sanelukone sopii loistavasti podcastin tekemiseen.

Äänen tallentamisen jälkeen äänitiedosto siirretään nettipalvelimelle, josta kuuntelijat voivat ladata sen tietokoneelleen, älypyhelimelleen tai mp3-soittimelleen kuunneltavaksi.

Podcastin hyödyt

Podcastin hyöty livelähetykseen verrattuna on juuri se, että kuuntelija voi kuunnella äänitteen silloin, kun itselle sopii, eikä tarvitse olla internetyhteyden päässä kuin tiedostoa ladattaessa. Videosta podcast poikkeaa siinä, että podcastia pystyy kuuntelemaan hyvin edullisilla mobiililaitteilla, joilla videokatselu ei ole mahdollista, esim. mp3-soittimet.

Äänitiedoston muokkaaminen

Äänitiedoston muokkaamiseen on tarjolla hyviä ilmaisia ohjelmia. Tarvitset niitä lähinnä silloin, kun raakatiedoston äänenlaatu ei riitä tai haluat liittää eri äänitiedostoja samaan tiedostoon. Esimerkiksi podcastisi tunnarin liittäminen onnistuu kehittyneemmällä äänenmuokkausohjelmistolla.

Suositeltavia ohjelmia ovat Audacity ja Reaper. Audacity on täysin ilmainen avoimen lähdekoodin ohjelma. Reaper puolestaan on maksullinen, mutta ammattimaisempi ohjelmisto. Molemmat vaativat pientä perehtymistä ennen kuin äänestä tulee juuri halutunlaista.

Blogista podcast-alustaksi

WordPress-blogi sopii oivallisesti podcastin tukikohdaksi. Asentamalla WordPress-blogiin podPress-lisäosan* kuuntelijoiden on helppo ladata podcast-tiedostoja tai tilata RSS-syötteen sähköpostiinsa tai puhelimeensa.

Livekikkailua videostriimin kautta

Etsiskelin vapaa-ajan harrastustani, Tosikot-podcastia, varten internetpalvelua, jolla voisi helposti lähettää radio-ohjelmaa reaaliajassa. Halusimme saada kuuntelijoita mukaan ja toisaalta lähetyksen kerralla purkkiin ajan säästämiseksi, ilman jälkikäteistä muokkaamista.

En löytänyt hyvää online-audio-ohjelmaa, joten päädyin kokeilemaan Livestream.com-palvelua. Livestream on videostriimauspalvelu. Emme kuitenkaan halua tehdä televisiolähetystä, joten päädyimme kuvaamaan ”seinää”, mutta olemaan silti reaaliajassa äänessä. Nyt lähetykseemme voi soittaa ilmaiseksi Skype-internetpuhelimella. Olemme siis virallisia näköradiotoimittajia.

Livestream ei kuitenkaan mahdollista RSS-syötteen tilausta, joten lataamme livenä tallentamamme videot omalle tietokoneellemme ja siirrämme tiedostot mp3-muotoisina palvelimelle ja sivustolle ladattavaksi. Ensin siis livelähetys, jonka äänet siirrämme podcastiin.

Ilmaista tallennustilaa

Äänitiedostot vievät tekstiin tai kuviin verrattuna huomattavasti enemmän tallennustilaa. Oman webhotellimme lisäksi olemme käyttäneet Dropbox-palvelua. Dropboxista saa 2 gigabittiä ilmaista tallennustilaa, joka podcast-toiminnassa riittää jonkin aikaa. Maksusta tilaa saa tietysti enemmäkin.

Podcast-tuotanto vaatii hiukan enemmän kuin bloggaaminen. Se on kuitenkin kokeilun arvoinen juttu.

* Lisäosien asentaminen ei onnistu WordPress.com-palvelussa, vaan tarvitset omalle palvelimelle asennetun blogin.